24 грудня – Святвечір, час примирення і всепрощення. Це останній день посту, і коли на зимовому небі спалахує зірка, вся сім’я збирається за столом.
Однією з головних традицій святкування Різдва є Святий вечір. Після наведення порядків у будинку, прийнято готувати 12 страв на честь дванадцяти апостолів. Головна ритуальна страва – кутя. Вона являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з родзинками, маком медом і горіхами. Обов’язково на столі повинен стояти узвар.
Під час трапези за столом не можна лаятися, сперечатися і лихословити. Снідати і обідати в Святвечір забороняється. Дітям дозволений лише легкий перекус. З появою першої зірки вся родина повинна зібратися за столом і запалити різдвяну свічку. За традицією, господар будинку благословляє вечерю.
Усі страви на Святвечір готують із пісних продуктів – без м’яса та молочних продуктів.
Традиційно на Святу Вечерю на стіл ставили :
- Кутю
- Борщ з вушками
- Грибову юшку
- Вареники
- Голубці
- Маринований оселедець
- Мариновані гриби
- Заливну рибу
- Тушковану капусту
- Квасолю
- Узвар
- Пампушки
