Смак більшості алкогольних напоїв залежить не тільки від складу компонентів, але й від правильного вживання. Навряд чи вам сподобається гаряча горілка або саке з льодом, адже в японській культурі цей напій заведено подавати теплим.
Таке твердження підходить і для лікерів: тут є свої особливості та секрети. Лікери за своєю природою різноманітні: помаранчевий «Куантро» — напій, що за міцністю можна порівняти з горілкою, а яєчний та вершковий лікери відрізняються м’якою та пластичною текстурою. Залежно від типу напою слід вибрати спосіб вживання.
Як є, у чистому вигляді
Сподобається тим, хто любить дегустувати лікери та насолоджується відтінками оригінального смаку. При цьому важливо дотримуватись кількох правил:
- гіркі лікери подають як аперитив;
- солодкі — гарні як діжестив, на десерт;
- чарка повинна бути невеликою, 25–30 мл, формою нагадувати креманку або квітку, що розкривається, на високій ніжці;
- температура подачі — 10-20 ° C, але є й такі, що краще проявляють себе при 5-6 ° C;
- напій погано поєднується з тютюновими виробами.
Лікери п’ють одним духом або розділяючи на 2-3 ковтки (залежить від об’єму чарки). Так напій добре огортає ротову порожнину, що дозволяє найкраще насолодитися ароматикою, відчути ніжний та м’який посмак.
Найчастіше лікери не закушують, але до солодких напоїв можна подати фруктову нарізку чи каву.
У багатокомпонентних коктейлях
У третій частині рецептів алкогольних коктейлів є той чи інший лікер. Залежно від задуму автора він може бути основою, сиропом або ароматизатором.
Для міцних коктейлів лікери змішують з:
- бренді;
- віскі;
- ромом;
- горілкою;
- коньяком;
- джином.
Напій виходить ароматним, але не надто солодким. Щоб смак був насиченішим, рекомендується розбавляти лікер тим алкоголем, на основі якого він виготовлений.
Розведений лікер
Такий метод дозволяє знизити міцність напою, прибрати зайву гіркоту, скоригувати смак за власним бажанням. Розбавляють лікери по-різному:
- соками;
- водою (газованою та негазованою);
- тоніком;
- бітерами;
- молоком;
- рідким шоколадом;
- кавою;
- вершками.
Тут важливо бути обережними. Молочні добавки доречні у лікерах, виготовлених на основі кави та шоколаду, вершків або какао. Цитруси, вершки чи молоко не поєднуються. У вершкові лікери, такі як «Шеріданс» або «Бейліс», не можна додавати кислі соки: основа напою згортається та стає непридатною для вживання. Яєчні, шоколадні, вершкові та деякі інші лікери чудово поєднуються з морозивом.
Якщо ви ніколи не робили коктейлі з лікером, саме час спробувати щось нове. Відмінний вибір солодких та ароматних напоїв завжди знайдеться у магазині MAUDAU – маркеті алкогольних штук. Повторюйте популярні коктейлі або створюйте свої. Можливо, придуманий вами рецепт стане всесвітньо популярним. Світ лікерів — безмежний та різноманітний. Захоплення створенням різноманітних коктейлів на основі лікерів легко стане цікавим хобі.