Жителів Тернопільщини просять бути обережними з Борщівником Сосновського

На Тернопільщині поблизу автошляхів та біля лісових масивів росте борщівник. Останніми роками загалом в Україні спостерігається активне поширення цих рослин. Жителів області закликають бути обережними, щоб не отримати опіків через торкання до них рослин.

«Борщівник Сосновського» – це рослина, яка нагадує величезні «зонтики» кропу із білими квітами Її висота – 2-3 метри. Зазвичай росте борщівник переважно обабіч дороги, біля водойм чи лісів. Рослина порушує нормальне функціонування екосистем, пригнічує природну рослинність, вона ще й несе неабияку небезпеку для життя та здоров’я людей. Борщівник містить фурокумарин, який при потраплянні на шкіру людини здатний спричиняти важкі опіки. Через 1-2 дні після контакту із рослиною пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться та загострює появу інших шкірних захворювань. Окрім цього, борщівник є небезпечним дихальним алергеном, що має сильний запах», – розповідають лікарі.

Щоб уберегтися від опіків борщівника, медики радять дотримуватися кількох порад:

«Вирушати на природу слід в одязі, що прикриває руки і ноги. Не ходити в зарослих місцях босоніж. Не торкатися до листя, квітів чи стебла борщівника оголеними руками. Якщо ви виявили, що борщівник росте на вашому подвір’ї чи городі, його необхідно терміново скосити. Пам’ятайте про захисний одяг та рукавиці.  Якщо ви все ж отримали опік від борщівника, місце ураження слід промити водою з господарським милом та звернутися до лікаря», – наголошують лікарі.


Мітки:

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська