Тернопільський суд відмовив родині встановити індивідуальний пам’ятник своєму сину на “Пантеоні Героїв”

Тернопільський міськрайонний суд відмовив Олегу Стаднику у його позові щодо встановлення індивідуального пам’ятника на могилі сина, загиблого військовослужбовця Віталія Стадника.

Захисник похований на “Пантеоні Героїв”, який передбачає уніфіковані пам’ятники у вигляді козацьких хрестів для всіх полеглих воїнів.

Чоловік судився, щоб встановити на могилі сина споруду індивідуального замовлення, а не таку, яка передбачена проєктом, пише “Суспільне”.

Рішення зачитала суддя Тернопільського міськрайонного суду Ольга Герчаківська:

  • “Суд ухвалив: у задоволенні позовних вимог Стадника Олега Богдановича до спеціалізованого комунального підприємства “Ритуальна служба” Тернопільської міської ради про визнання дій незаконними, відмовити. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення”.

Представників Стадників на оголошенні рішення не було.

Співавторка проєкту “Пантеону Героїв” Дарця Веретюк, яка була свідком у справі, зазначила, що цей процес є показовим і важливим для інших обласних центрів, оскільки визначає загальний підхід до облаштування почесних військових поховань. За її словами, уніфіковані пам’ятники встановлюються на могилах військових для збереження єдності та поваги до всіх захисників.

Будівництво “Пантеону Героїв” стартувало у серпні 2023 року на Микулинецькому кладовищі. На його облаштування виділили 14 мільйонів гривень, а перші козацькі хрести встановили 9 вересня 2023 року.

Сім’я Стадників не погодилася із затвердженим проєктом і почала встановлювати гранітні плити на могилі Віталія. Міський голова Сергій Надал закликав зупинити роботи. Між родиною Стадників та іншими рідними загиблих військових стався конфлікт.

Гранітний надгробок, який без погодження встановили на “Пантеоні”, демонтували. Родина Стадників розцінила це як наругу та повідомила, що йде в суд.


Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська