Тернополянка Наталя Лазука варить варення з рожі.
Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.
Редакція “обласТі” попросила колегу поділитися рецептом цієї смакоти на зиму.
“Варення з рожі це не зовсім і варення, бо його не треба варити. Принаймні, за рецептлом моєї бабці”, – розповідає Наталя.
“Беремо щойно зірвані пелюстки рожі. Добру глибоку миску. І перетераємо з цукром макогоном. Добре перетираємо. Цукру на око і на смак. Додаємо лимонної кислоти – теж на смак. Щоб не було закисле й очі не вилазили)). Моя бабця на лимонну кислоту казала – квасна сіль. Можна і простіше зробити. Перемолоти рожу на м’ясорубці й додати цукру та лимонної кислоти, – радить Наталя Лазука. – Але перетирати макогоном – то особлива медитація, яка підкріплена традиціями і генетичною пам’яттю. Потім складаємо все в банку і в холодильник”.
Наталя пригадує, що її бабця щодня чи що два дні доривала ту рожу і дотирала. Банка щоразу ставала повнішою. Але ненадовго, якщо варення помічали внуки.
“Дуже смакує, коли додати трошки цього варення до будь-якого повидла – до пиріжків. Смак варення з рожі не сплутаєш ні з чим і ніколи”, – зазначає тернополянка.
Як повідомляла “обласТь”, ЖИТЕЛЬКА ТЕРНОПІЛЬЩИНИ ВИРОСТИЛА ЇСТИВНУ ЗЕЛЕНЬ НА ЛЛЯНОМУ КИЛИМКУ (ФОТО)