Рік, що минув, став рекордним для вітчизняної цукрової галузі – українські цукровари встановили історичний рекорд із експорту «білого золота», спрямувавши на зовнішні ринки 746,3 тис. тонн цього продукту на 419 млн доларів США. Це найвищий показник його експорту згідно зі статистикою, започаткованою у 1997 році, коли створили Національну асоціацію цукровиків.
У цьому результаті чималий внесок і тернопільських буряководів. Наприклад, питома вага лише компанії «Агропродсервіс» у загальній кількості експортованого цукру становила 2,1 відсотка.
У цукровій галузі Тернопільщини відчутна позитивна тенденція. Базова цукристість коренеплодів становила понад 16%. Чотири переробні заводи області продуктивно відпрацювали понад 100 днів, завершивши сезон 1 січня. У підсумку вироблено 327 тисяч тонн цукру, а це плюс до 2023 року – 78 тис. т, або майже 32%. Про це повідомив під час брифінгу директор департаменту агропромислового розвитку ОВА Володимир Стахів.
До речі, для потреб області потрібно 40 тисяч тонн цукру, решта виробленої продукції направляють на ринки всієї України, а також експортують у країни Євросоюзу та в інші держави світу.
Нині цукровари разом із аграріями Тернопільщини уточнюють площі під солодкі корені 2025 року. Тож є всі підстави очікувати збільшення площ для переробки 2,6 млн тонн коренеплодів і виробництва 350 тисяч тонн цукру.
Мітки: аграрії тернопільщини, рекорд, цукроваріння