Start up бізнес школа Тернопіль Замовлення реклами тернопільська область

Тернополянам розповіли про різницю між тестами на коронавірус

Існують наступні види тестування для визначення коронавірусу :
▪️ Експрес-тести,
▪️ Метод ІФА,
▪️ Метод ПЛР .

Експрес-тести спрямовані на виявлення антитіл в організмі людини до коронавірусної хвороби COVID-19. Результат тесту можна отримати за 15-30 хвилин. Для проведення потрібна цільна венозна чи капілярна кров (з пальця).

Мінусом експрес-тестування є ймовірність отримати як псевдонегативний, так і хибнопозитивний результат.
Але навіть якщо лікар буде мати якісний експрес-тест, правильно зібраний анамнез пацієнта, все одно він не зможе виставити діагноз коронавірусна хвороба COVID-19.

Для підтвердження результату експрес-тесту необхідно біологічний матеріал пацієнта відправити на ПЛР-діагностику та лише після цього дослідження буде підтверджено або спростовано діагноз коронавірусної хвороби COVID-19.

Експрес-тести мають низьку чутливість та специфічність.

ІФА – імуноферментний аналіз дозволяє розвантажити систему діагностування COVID-19 та підвищити її ефективність. За допомогою ІФА виявляється комплекс «антиген — антитіло». Він визначає імуноглобуліни двох типів: M і G.

Дослідження на антитіла lgМ дає змогу:
✔️ провести визначення гострого перебігу захворювання та оцінити імунну відповідь організму.

Дослідження на антитіла lgG дає змогу:
✔️ дізнатися, чи перехворіла людина на коронавірусну хворобу COVID-19 у безсимптомній формі;
✔️ дізнатися, чи виробив організм імунітет до вірусу, якщо людина перехворіла на COVID-19;
✔️ оцінити рівень імунного захисту організму на перенесеної коронавірусної інфекції COVID-19.

Довідково: використання ІФА-тестів для виявлення антитіл COVID-19 та ПЛР врегульоване наказом МОЗ від 20.05.2020 № 1227 «Про затвердження змін до Стандартів медичної допомоги „Коронавірусна хвороба“ (COVID-19).
ІФА-тестування може проводитися пацієнтам із симптомами COVID-19, пацієнтам з пневмонією, контактним особам, особам, що потребують планової госпіталізації та/або операції, медичним працівникам, які працюють з хворим на COVID-19, працівникам лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19, працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які приймають участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу, працівники Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби та іншим медичним та фармацевтичним працівникам.

Позитивний результат ІФА-тесту є додатковою підставою для ПЛР-дослідження.

ПЛР– полімеразно-ланцюгова реакція, є більш точним методом дослідження, оскільки він фіксує присутність ДНК вірусу в організмі людини.

Зразок матеріалу для дослідження беруть із задньої стінки глотки (із зіва) та слизової оболонки носа людини і досліджують виключно у лабораторіях.

Тести проводяться пацієнтам з клінічними ознаками коронавірусної хвороби, з пневмонією, особам, котрі контактували з підтвердженим випадком захворювання, та тим, які потребують планової госпіталізації чи операції.

“Сьогодні ПЛР – це “золотий стандарт” визначення інфекції у хворого – метод забезпечує майже 100% достовірність результатів, – повідомила заступниця генерального директора
Тернопільського обласного центру громадського здоров’я Марія Павєльєва”.


Мітки: , , , , , ,

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська