На Тернопільщині зареєстровано 109 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. За цим показником область посідає 2-ге місце в Україні. Про це повідомляє agroportal.
Сьогодні спостерігається тенденція щодо збільшення площ під органікою та постійне розширення асортименту органічної продукції, яка виробляється в Тернопільській області
«Одним із пріоритетних напрямків сільського господарства і стратегії розвитку області є розвиток органічного виробництва, що стане засобом досягнення стратегічної цілі — підвищення конкурентоспроможності області», — зазначають у Департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА.
Одним із найбільших та найсучасніших тепличних комплексів на території області є ТзОВ «ЕДЕМ-Ф», який розташований на 10 га землі в селі Синьків Заліщицького району. В теплиці рослинам забезпечується цілодобове підсвічування та крапельний полив, а подачу добрив і насиченого мінералами живильного розчину та підтримку температурного режиму здійснює комп’ютерна система. З її допомогою фахівці здійснюють дистанційний агрономічний супровід, контролюють усі стадії вирощування рослин і врожайність.
Валовий збір зернових та зернобобових культур склав 2813,3 тис. т, або на 47,7 тис. т більше, ніж 2019 року
«В області знаходиться понад 530 зерноскладів, токових господарств і елеваторів сумарною місткістю одночасного зберігання близько 2,1 млн т зерна, що в повній мірі забезпечує потреби аграріїв. З них 34 сучасні елеватори і спеціалізовані склади місткістю до 1,8 млн т, що дозволяє прийняти, очистити, підсушити, закласти на зберігання та відвантажити за межі регіону вирощений урожай», — запевняють в агродепартаменті.
Під урожай 2020 року всіма категоріями господарств було посаджено картоплі на площі 56,5 тис. га. Овочів відкритого ґрунту посіяно на площі 11,2 тис. га.
Основними виробниками картоплі в області є сільгосппідприємства Гусятинського району — 756 га, Теребовлянського — 347 га та Козівського — 25 га. Основними виробниками овочів відкритого ґрунту є господарства Тернопільського району — 286 га, Теребовлянського — 210 га та Бережанського району — 100 га.
Полуниця — найбільш поширена ягідна культура у Тернопільській області
«Видова структура культур садівництва вдосконалюється з урахуванням потреб ринку в плодово-ягідній продукції. За останні роки у видовій структурі садів постійно зростає частка зерняткових культур, зокрема яблунь, які займають більше 59% площ садів. У садах області слива посідає за площею друге місце після яблуні та перше — серед кісточкових», — додають у Департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА.
