Start up бізнес школа Тернопіль Замовлення реклами тернопільська область

Черемша до салату – штраф за самовільний збір і придбання незаконно зібраних рослин

Навесні у природному заповіднику “Медобори” з’являється черемша.

ЇЇ правильна назва – Цибуля ведмежа (черемша, левурда) (Allium ursinum). Це не надто світлолюбна лісова багаторічна трав’яниста рослина, яку саме ранньою весною найбільше нищать, зриваючи молоді листочки заради продажу та приготування салатів.

“Цвіте черемша у квітні-травні. Насіння достигає в травні-червні, після чого цибуля відразу відмирає. Варто також знати, що листя черемші ранньою весною дуже схоже на листя отруйної чемериці чи конвалії: гладенькі зелені листки, загострені на кінцях, з’являються із землі у вигляді трубочок, і лише після того, як розгорнуться, різниця стає очевидною, – повідомляють на сторінці заповідника “Медобори” у фейсбуку. – Розвиток черемші відбувається дуже повільно: має пройти три роки, перш ніж із насіння виросте цибулинка, яка дасть перші листочки”.

Цибуля ведмежа є цінною харчовою, вітамінною та лікарською рослиною. Оскільки рослина занесена до Червоної книги України, її заборонено збирати в дикоростучому стані. Карається не лише самовільний збір черемші в природі (62 гривні за рослину), а й придбання незаконно зібраних рослин (штраф від 510 до 1700 гривень). Потрібно розуміти, якщо люди продовжуватимуть винищувати цибулю ведмежу і якщо це не зупинити, то можемо втратити рослину. Вона  вже зникла в деяких районах сусідньої Білорусі, де її завжди було багато.

Фото – природний заповідник “Медобори” у фейсбуку.


Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська