Відомий тернопільський грибник похвалився особистим рекордом «тихого полювання»

Відомий тернопільський грибник і природолюб Богдан Рокочий похвалився знайденим у лісі велетенським грибом-дощовиком.

“Цікава знахідка після дощів. Такого великого вперше знайшов”, – зізнався пан Богдан.

Чоловік каже, що своєю знахідкою здивував і сусідів.

“Сусід зайшов в гості і каже, звідки я так багато сиру приніс. Не повірив , що то гриб порізаний. А потім так смакував, що ну і ну”, – ділиться враженнями Богдан Рокочий.

Він стверджує, що гриб-дощовик має відмінні смакові якості, особливо – у смаженому вигляді.
Дощовик їстівний (Lycoperdon perlatum Pers., Lycoperdon gemmatum Batsch) – гриб роду дощовик родини печерицевих (Agaricaceae). Інші назви – порхавка, моруха.
Плодове тіло спочатку майже кулясте, потім обернено-грушоподібне, 2-8 см заввишки, біле, білувате, жовтувато- або сірувато-біле, зовні більш або менш шипасте, всередині спочатку біле, наче вата, при достиганні оливково-червоне, порохняве, достигле з отвором у центрі.
Плодове тіло дощовика їстівного здатне виростати після дощу до 30 см за добу. Тому побутує вислів: «Ростуть немов гриби».
Гриб зустрічається на усіх материках окрім Антарктиди. Росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках.
Збирають гриб з весни до осені. Дуже добрий їстівний гриб у молодому стані, поки м’якуш білий. Використовують вареним і смаженим тільки в день збирання, поки м’якуш чисто білий. Використовують у народній медицині як кровоспинний засіб і при лікуванні нирок.

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська