Просушену й перебрану картоплю закладають на зберігання в підвали, погреби, ями. Головне тут – зберегти урожай із найменшими втратами і якомога довше. Для цього потрібно дотримуватись деяких правил зберігання картоплі, ділиться редакція газети “Номер Один”
Після збирання врожаю починається реабілітаційний період: бульби дозрівають, ушкодження, отримані в період збирання, поступово гояться, завершується зміцнення шкірки, і смак стає кращим. Тривалість цього періоду – близько півтора місяця. Оптимальна температура для зберігання картоплі в цей час – приблизно +18°С. Але якщо вона впаде до +13°С, не турбуйтеся – ваш урожай поза небезпекою. Однак вологість повинна бути високою – 90-95%.
У реабілітаційний період картоплю вже можна закладати на тимчасове зберігання – за цей час проявляються всі приховані хвороби бульб. Перед закладанням врожаю на зимове зберігання бульби слід оглянути і видалити пошкоджені. У приміщенні, де вона зберігається, необхідно підтримувати оптимальні температуру і вологість. Щоби під час зберігання картопля не була схильна до гниття, перед закладкою її можна попудрити крейдою або цементом (на 10 кг картоплі – 20 г крейди або цементу).
У дощові роки після збирання картоплі можна приготувати розчин із трьох однакових частин відвару сниті, тютюну й полину. Розчином картоплю змочити, просушити та закладати на зберігання.
Можна скористатися іншим, дуже простим способом: перекладати картоплю сосновими гілками. Фітонциди, які виділяє хвоя, підвищують лежкість картоплі. А ще, щоб уникнути загнивання картоплі, на неї кладуть два шари буряка, солому, очеретяні мати і суху стружку. Буряк поглинає вологу, яку виділяє картопля, а сам залишається соковитим і не сохне.
Коли будете засипати картоплю в бурт, першими сипте середні й дрібні бульби – вони зберігаються краще. Великі картоплини пролежать у найкращому разі до середини зими. Зверху можна розкласти хрін – він також вбере надлишкову вологу.