Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області поширило повідомлення RASFF про виявлення афлатоксинів у шкарлупі фісташок, що експортувалися з Туреччини.
«Виявлення афлатоксинів у шкарлупі фісташок (В1=15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг-ppb), що експортувалися з Туреччини (виробник: Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti; експортер: Malatia Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.) через Болгарію до України (отримувач: ТОВ “ОКЕАН КОМПНІ ТРЕЙД”, вул. Миру, 3, м. Київ, 03134)», – йдеться в повідомленні.
Споживачів просять, у випадку виявлення такої продукції у торгових точках, негайно повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про виявлення даного товару в обігу (м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10).
Афлатоксини – продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників. В даний час сімейство афлатоксинів включає чотири основних представника – афлатоксини В1, В2, G1, G2 і ще більше 10 сполук, що є похідними або метаболітами основної групи – М1, М2, В2А, G2a, GM1, Р1, Q1 і інші.
Серед мікотоксинів, які забруднюють харчові продукти і небезпечні для людини, особливо виділяють афлатоксини, у зв’язку з їх вираженою токсичністю. Афлатоксин В1 є найсильнішим з відомих хімічних канцерогенів. Встановлений його тератогенний (вплив на плід) і мутагенний (зміна клітин) вплив на організм.
