Тернопільські медики врятували чоловіка з опіками стравоходу

Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину.

До Тернопільської обласної клінічної лікарні звернувся пацієнт із хімічним опіком стравоходу, внаслідок випитої невідомої хімічної речовини, що призвело до дисфагії – непрохідності їжі. Про це повідомили на сторінці лікувального закладу у фейсбуці.

Під час ендоскопії у пацієнта діагностовано стриктуру (рубцеве звуження, – прим. авт.) стравоходу. Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину.

Як розповіли лікар-ендоскопіст Юрій Бутницький та лікар-хірург Петро Сас, пацієнту кілька разів було проведено бужування стравоходу бужами на провіднику.

Дана методика значно зменшує ризик розриву стінки органу, порівнюючи з маніпуляціями, які виконуються «всліпу». Завдяки конусовидній формі бужа та поступово, збільшуючи номер (діаметр) інструментів, вдалося розширити просвіт стравоходу майже до нормальних показників, що дозволило пацієнту харчуватися та набирати вагу, – пояснюють медики.

Додамо, що через дискомфорт та неможливість нормально харчуватися пацієнт схуд на 15 кг.

.

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська