Продукти, які підвищують рівень стресостійкості : як правильно вибудувати свій раціон жителям Тернопільщини?

У зв’язку з крайніми подіями в Україні, багато хто переживає стресові ситуації. Постійний надлишок кортизолу (гормон стресу) в організмі негативно впливає на здоров’я – викликає ожиріння, оскільки підвищує апетит і сприяє відкладенню жиру. В кінцевому результаті можливий розвиток метаболічного синдрому, який супроводжується резистентністю до інсуліну.

Гастроенерологиня Євгенія Белінська поділилася набором продуктів, які допоможуть знизити рівень кортизолу, поліпшити сон й тримати свій організм у нормі в стресових ситуаціях. Боротися зі стресом допоможуть:

-Чорний шоколад з високим вмістом какао ( не менше 80%)- багатий антиоксидантами. Цей продукт понижує рівень гормонів стресу.

-Риба, морепродукти, авокадо – понижують рівень стресу, тривоги, покращують настрій;

-Горіхи – містять магній

-Полуниця, цитрусові, квашена капустка – містять вітамін С в якості антиоксиданту;

-Кисломолочні продукти – мають пробіотичні властивості, що покращують кишковий мікробіом, також підвищується продукція периферичногосеротоніну;

-Трав’яні чаї. Передїх застосуванням варто проконсультуватися з лікарем.

Пам’ятайте, що запорукою гарного настрою є здоровий сон, а поліпшити його можуть :

-квашені овочі;

-зелені листові овочі;

-ягоди (чорниця, ожина, синій виноград);

-горіхи;

-куркума;

-жирна морська риба – не рідше 2 разів на тиждень.

Пам’ятайте, що харчування з високим рівнем клітковини асоціюється із підвищенням адаптаційних можливостей організму, зменшенням депресі та стресу.


Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська