Села на Тернопільщині отримають свій герб

Чортківська громада вирішила надати для кожного села свій герб та прапор.

Раніше “Тернополяни” повідомляли, що емблеми безкоштовно розробило Українське геральдичне товариство. Спеціалісти опирались на історію, традиції, звичаї та перекази.

Мешканців сіл просять долучитися до обговорення, висловивши свої зауваження на сторінці міської ради у Facebook.

На гербі села Переходи зобразили поле з двома пагорбами та срібний міст, над яким розташовані два золоті дуби.

“Пропоновані символи відображають назву поселення та приєднаних до нього хуторів. Пам’ятка архітектури залізничний міст уособлює Переходи і хутір Вавринів, зелене поле основи і пагорби – хутір Зелений, чорне поле і два дуби – хутір Чорний Ліс”, – інформують у Чортківській міськраді.

Для села Пастуше розробили 2 варіанти гербів. У першому у зеленому полі зображені три срібні горлиці, у другому додали пастуший жезл.

Символіка села пов’язана з переселенцями з Лемківщини. Частина з них була переселена з Горлицького повіту. У селі є ансамбль “Горлиця”, тому це може уособлюватися птахом горлицею. Пастуший жезл-патериця додатково вказує на назву села.

На гербі села Горішня Вигнанка показали  золоте поле з трьома червоними трояндами та зелене перекинуте вістря, в якому виходить срібна кінська голова.

Голова коня уособлює вигони та пасовища, на яких місцеві мешканці займалися вирощуванням худоби та коней. Три троянди вказують на розташування села біля Чорткова, “вгорі”  від міста, оскільки колишня Нижня Вигнанка вже давно увійшла в його межі.

Герб с. Бичківці: у срібному полі зелене вістря, в якому із золотої вигнутої основи виходить срібний постамент із 4-раменним хрестом із конюшиноподібними завершеннями, обабіч на срібних полях – червоні голови бика.

У міськраді зазначили, що зображення голів бичків є номінальним символом і вказує на назву поселення, а також на пов’язані з цим промисли годівлі цієї худоби. Хрест на пагорбі означає високу духовність мешканців та підкреслює збережені там придорожні хрести.

Сокіл вважається символом села Біла, тому саме цього птаха пропонують помістити на герб.


Мітки: , ,

Джерело | Тернополяни

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська