В осінній період світловий день скорочується, тож і норма вітаміну D, який можна отримати з сонячним промінням, зменшується відповідно. Однак це не означає, що людина отримує його тільки із сонцем. Він також міститься у деяких продуктах харчування або може додаватися до них як харчова добавка, тож коли людство колись колонізує якусь планету зі щільнішою за Земну атмосферою, то проблем із вітаміном D у колоністів не буде. Міністерство охорони здоров’я України закликає попіклуватися про достатню кількість цього вітаміну в своєму оганізмі.
Дефіцит вітаміну D у дітей може призвести до рахіту, а у дорослих до вад сну, психічних порушень, зниження адаптаційних властивостей організму та остеопорозу.
Вітамін D міститься у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У невеликій кількості в яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах.
Люди з груп ризику, яким бажано регулярно проходити тестування на рівень вітаміну D в крові:
люди з ожирінням (з високим індексом маси тіла)
Мітки: здоров'я, новини, тернопільщина, україна