На Тернопільщині триває грибний сезон. Медики краю застерігають від отруєння грибами.
У нас споживання дикорослих грибів є традиційним, однак ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння.
Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька, опеньок цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.
“Якщо ви відмовились від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці та гливи, які купуєте у магазинах, то отруєння такими грибами вам не загрожує”, – розповіла завідувачка відділення інформаційно-комунікаційної роботи Тернопільського обласного
центру громадського здоров’я Наталія Харченко.
Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами необхідно знати наступне:
– збирати лише ті гриби, які добре знаєте. При виникненні найменших сумнівів у доброякісності гриба, його краще викинути;
– збирати або купувати гриби потрібно з цілою ніжкою, щоб не пропустити важливих ознак, за якими можна відрізнити смертельно отруйну бліду поганку від сироїжок;
– збирати гриби краще за окремими видами. Старі, перестиглі чи пошкоджені гриби краще не брати;
– страви з грибів можна зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години;
– перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і проварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
– гриби мають здатність вбирати та накопичувати в собі токсичні речовини, набуваючи при цьому отруйних якостей, тому не можна збирати гриби біля залізниць,автомагістралей та в промислових зонах;
– в жодному разі не можна давати грибів дітям;
При перших ознаках отруєння грибами(болі в животі, нудота, блювота) потрібно негайно викликати лікаря.
Як повідомляла “обласТь”, ЖИТЕЛІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ РОЗПОВІЛИ, ДЕ РОСТУТЬ БІЛІ ГРИБИ