На ринках Тернополя почали активно торгувати чорницею. Поціновувачам цієї вітамінної лісової ягоди пропонують заплатити 50 гривень за літр афин.
Продавці кажуть, що привозять товар з-під Бродів.
Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. Вони є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей.
З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.
У фруктово-ягідному виноробстві з чорниці готують вино, яке має високі смакові й дієтичні властивості, а також наливки і настоянки.
До складу ягід чорниці входять цукри, лимонна, яблучна, молочна, бурштинова, щавлева, хінна кислоти, глюкозид гліконін, барвник міртилін, дубильні й пектинові речовини, мінеральні солі, вітаміни А, С, В1, В2, РР.
Пектини надають кондитерським виробам з чорниці високої якості, а в свіжому вигляді сприяють виведенню з організму людини шкідливих радіоактивних сполук.
Росте чорниця на галявинах у хвойних і мішаних лісах.
Як повідомляла “ОбласТь”, на ринках Тернополя з’явилися білі гриби.
о.р.