За словами експертів, здорожчання в Україні почалося на початку весни. Ціни зросли через сезонне збільшення попиту та відсутністю великих обсягів української тепличної продукції.
Зокрема, найбільше подорожчали помідори, огірки та цибуля. Прогнозують, що перші дві позиції подешевшають тільки влітку, коли на ринок надійде вітчизняна продукція. До цього ціни будуть тільки зростати.
“Ми будемо чекати сезону. У нас сезон все-таки буде пізнім, тому що Херсонська область все ще залишається в зоні бойових дій, а тепличні овочі не будуть продаватися дешево через те, що дорога електроенергія та газ. Нема сенсу продавати дешево овочі”, – повідомив аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.
До слова, за оцінкою Держстату, індекс інфляції в Україні в лютому досягла 24,9% у річному вимірі. Найбільше за рік подорожчали харчові продукти – на 31,8%. Так, ціни на яйця зросли на 80%, на фрукти – на 75%, а на овочі – на 36%.
Мітки: ціни