Що має бути на столі на Святий Вечір?

24 грудня – Святвечір, час примирення і всепрощення. Це останній день посту, і коли на зимовому небі спалахує зірка, вся сім’я збирається за столом.

Однією з головних традицій святкування Різдва є Святий вечір. Після наведення порядків у будинку, прийнято готувати 12 страв на честь дванадцяти апостолів. Головна ритуальна страва – кутя. Вона являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з родзинками, маком медом і горіхами. Обов’язково на столі повинен стояти узвар.

Під час трапези за столом не можна лаятися, сперечатися і лихословити. Снідати і обідати в Святвечір забороняється. Дітям дозволений лише легкий перекус. З появою першої зірки вся родина повинна зібратися за столом і запалити різдвяну свічку. За традицією, господар будинку благословляє вечерю.

Усі страви на Святвечір готують із пісних продуктів – без м’яса та молочних продуктів.

Традиційно на Святу Вечерю на стіл ставили  :

  • Кутю
  • Борщ з вушками
  • Грибову юшку
  • Вареники
  • Голубці
  • Маринований оселедець
  • Мариновані гриби
  • Заливну рибу
  • Тушковану капусту
  • Квасолю
  • Узвар
  • Пампушки

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська