На Тернопільщині розпочався сезон грибів, тож працівники ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” провели лекцію на тему, як вберегтися від отруєння цим продуктом. Послухати рекомендації медиків прийшли тимчасово переміщені люди. Про це повідомила лікарка-методистка Галина Зот.
“Розпочався грибний сезон, на ринках та поблизу автошляхів усе активніше продають ці дари лісу. Але не всі вміють розрізняти їстівні гриби від отруйних. Особливо це стосується переселенців, які переїхали на Тернопільщину зі степових регіонів України. Деякі з них, як кажуть, грибів ніколи “в очі не бачили”. І тим більше, не знають, які гриби можна споживати, а яких треба остерігатися”, – розповіла Галина Зот.
На Тернопільщині найбільш поширеними є такі їстівні гриби, як білі, польські, сироїжки, опеньки, рядівки, однак і вони можуть стати шкідливими для людини й призвести до отруєння. Важливо орієнтуватися в тому, які симтоми виникають під час отруєння грибами і як правильно діяти в такій ситуації. Серед найпоширеніших: нудота, блювання, діарея, підвищена температура, галюцинації, судоми.
“При таких симптомах треба негайно промити шлунок звичайною водою чи розчиненими таблетками активованого вугілля. Залишки грибів варто зберегти, щоб провести лабораторне дослідження на причину отруєння. Категорично заборонено вживати алкогольні напої”, – рекомендує Галина Зот
Мітки: гриби, новини, тернопіль, тернопільщина