Житель Тернополя поділився своїм рецептом пишного бісквіта без соди та порошку

Тернополянин Григорій Жук любить куховарити й випікати. У фейсбуці він поділився перевіреним рецептом приготування пишного бісквітного коржа.

Аби бісквіт вийшов дійсно неповторним, знадобляться певні навички й знання секретів його випікання.

“З часом шляхом експериментів, проб та помилок цей процес мною був добре вивчений, і тепер я ділюся способом приготування та випікання бісквіта із вами, шановні фейсбучанки. Та й із вами, мужики-фейсбучани, якщо у Вас обидві руки не ліві, якщо Ви любите кулінарне мистецтво. А, може, у когось з вас склалося так життя, що мусите самі собі готувати сніданок, обід та вечерю і тішити себе вряди-годи чимось смачним”, – написав пан Григорій у своєму пості.

СКЛАДНИКИ:

– 6 яєць; 200 грам цукру (1 склянка); 250 грам борошна (1,5 склянки). Або ж – 4 яйця; 130 грам цукру (2/3 склянки); 170 грам борошна (1 склянка).

Підготовча робота
1. Нагріваємо духовку до 180 градусів.
2. Заздалегідь витягаємо яйця з холодильника. Вони мають бути кімнатної температури. (Деякі кулінарні знавці твердять, що яйця мають бути охолоджені).
3. Просіваємо борошно. За бажанням можна на цьому етапі до борошна добавити какао. А щоб бісквіт вийшов пишнішим,  частину борошна можна замінити крохмалем (1 столову ложку).
4. Заздалегідь готуємо посудину для випічки бісквіта. Змащуємо маслом або олією дно, застеляємо папером.

Підготовка тіста
1. Яйця розбиваємо окремо у дві посудини, обережно відділяючи білки від жовтків. У білки не повинно потрапити ні крапельки жовтка. Посуд має бути має бути емальований або скляний і абсолютно сухий та знежирений.
2. До білків додаємо дрібку солі та декілька крапель оцту. Збиваємо білки міксером або вінчиком (процес збивання буде довшим). Темп збивання спочатку повільніший, а тоді швидший.
3. Далі до білків додаємо поступово за 3–4 прийоми заздалегідь приготовлений і відміряний цукор (за бажанням ще й пакетик ванільного цукру) і продовжуємо збивати до утворення стійкої білкової піни (при перевертанні посудини збита маса повинна триматися дна).
4. Після цього до білків поступово додаємо один за одним жовтки і дуже легко збиваємо далі.
5. До готової збитої білково-жовткової маси частинами додаємо заздалегідь приготовлене просіяне борошно і дуже легко знизу доверху все вимішуємо вручну. Слідкуємо, щоб піна якнайменше осіла і щоб у тісті не було грудочок з борошна.
6. Бісквітне тісто обережно виливаємо у підготовлену форму, вирівнюємо верх.

Випікання бісквіта
1. Форму з бісквітним тістом ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо 35–40 хвилин до золотистого світло-коричневого кольору. Духовку під час випікання перші 20 хвилин не відкриваємо, бо бісквіт може осісти.
2. Під кінець випікання, щоб перевірити готовність виробу, тісто по центру можна проткнути сірником або зубочисткою. Якщо паличка залишається сухою – випічка готова.


3. Не допускати різкого перепаду температури, від якого бісквіт також може осісти. Тому після випікання духовку вимкнути, дверцята напіввідкрити і залишити бісквіт у духовці ще на 7–10 хвилин.
4. Спечений бісквіт витягнути з форми (відділити ножем від боків, а якщо вони були обкладені папером, то папір легко зняти).
5. Готовий виріб залишити на декілька годин для вистоювання, щоб при розрізуванні він не ламався.
6. Після вистоювання бісквіт розрізати ниткою, струною або гострим ножем по горизонталі на 2–3 частини і змастити кремом, повидлом та ін., щоб надати йому вигляду красивого апетитного торта.

Важливе правило: НЕ ЗБИВАЙТЕ БІЛКИ І ЖОВТКИ РАЗОМ У ОДНІЙ ПОСУДИНІ. Білок та жовток не зіб’ються до пишної пухкої маси. А якщо таке диво станеться, то процес збивання буде дуже довгий.

Також Григорій Жук радить не піддавайтися на провокації з інтернету, де наполегливо пропонують додавати у бісквітне тісто соду та розпушувач.

“Тісто, звичайно, виросте, але воно вже буде не бісквітне. І не хваліться тоді, що ви спекли бісквіт. Ви спекли звичайний пляцок на соді”, – вважає пан Григорій

“Звертаю вашу увагу також на те, що потрібно суворо дотримуватися усіх зазначених маніпуляцій із приготування та випікання бісквіта. Будь-які відхилення, навіть незначні, можуть призвести до небажаних наслідків, серед яких — тісто не виросте або, коли виросте, то потім осяде. А втім — експериментуйте, пробуйте, помиляйтеся. Проте пам’ятайте народну мудрість: добре вчитися на чужих помилках, а не на своїх”, – каже тернополянин.

Смачного!


Мітки: ,

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська