Як повідомили у Держпродспоживслужбі, йдеться про озиму совку, яка найбільше шкодить бурякам, соняшнику, кукурудзі, овочевим та іншим просапним культурам, а також озимим – пшениці, житу та ріпаку.
“За результатами осінніх ґрунтових розкопок, що проходили на Тернопільщині, і які проводили спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки, можна сказати, що зимуючий запас гусениць озимої совки на 55,7% обстеженої площі складає 0,5-1,0 екз/кв.м. На озимих посівах 2023-2024р., чисельність шкідника – 0,5-0,6 екз/кв.м на 41,3% площі.
Тому, враховуючи зимуючий запас шкідника, можливе наростання чисельності та шкідливості озимої совки на посівах сільськогосподарських культур в наступному році”, – зазначили фахівці.
Як розповіли у Держпродспоживслужбі, на території України озима совка поширена в усіх областях. Зимує шкідник у стадії гусениці старших віків на глибині 18-20 см. Виліт метеликів першого покоління відбувається у ІІ–ІІІ декадах травня за температури повітря ввечері 14–16 °C, другого – з другої половини липня-у серпні.
Шкодочинність озимої совки досить значна: до третього віку гусениці живляться суто нижніми листками рослин, спочатку зіскрібаючи м’якуш тканини з нижнього боку листка, потім вигризають дірки. Гусениці старшого і середнього віків вигризають у коренях великі ямки або перегризають кореневу шийку й черешки листків. Шкодити совка починає з країв поля, поступово утворюючи на ньому плями. Наприкінці осені гусениці озимої совки середніх і старших віків ІІ-го покоління завершують розвиток і зимують у ґрунті на різних полях.
Мітки: природа, шкідники