Семеро львівських художниць пишуть ікони в Збаразькому замку. Іконописний пленер триває з 11 липня.
“Участь у пленері беруть випускниці художньої іконописної школи “Радруж” Львівського католицького університету”, – повідомляє Суспільне Тернопіль.
Щодня іконописиці починають роботу об 11 годині і завершують о 20-й.

Учасниця пленеру Ольга Бойко-Гринчук розповіла, що використовує середньовічну техніку. За зразок беруть роботи творців західноукраїнського іконопису 14-16 століть. Жінка пише ікону Архангела Гавриїла: “Ми дотримуємось певних канонів, наша техніка – техніка наслідування. Перше дістаємо копію, цю копію переносимо певною технікою графітом. Далі переносимо рисункові лінії на дошку. Потім їх закріплюємо, звіряємося і розпочинаємо роботу”.

Пишуть ікони на висушених липових дошках, заґрунтованих желатином із кролячого жиру: “На дошці в нас є шпуги. Вони забезпечують довготриваліше життя для дошки. Ми її зачищаємо, готуємо міздровий клей. Клеїться паволока, це тканина, вона слугує як скріплення для дошки. Тоді котуємо іконописний ґрунт. Кожен наш етап потребує багато часу і витримки”, – розповіла іконописиця Ольга Хмілевська.

Тетяні Попружній 63 роки. Вона пише ікону “Ісус в Славі”. Із 2015 року жінка написала понад 30 образів: “Дотримуємось традицій українського давнього малярства. Тобто техніка жовткова тепора, на базі жовтка. Перетираємо мінерали, камінчики, малахіти, лазурити”.

Жінки використовують фарби із натуральних пігментів. Ірина Копровська перетирає камінь, щоб зробити фарбу для написання: “Я перетираю азурит, мінеральний камінь, пігмент. Коли його перетираєш, ним легше моделювати. Також ми перетираєм малахіт, кіновар, реаргар лазурит, гірський кришталь, кварц, це все ми використовуємо. Цими фарбами ми малюємо ікони”.
Учена секретарка Національного заповідника “Замки Тернопілля” Надія Макарчук розповіла, що учасниці залишать 7 ікон для виставки в Збаразькому замку: “Цей пленер проводимо, щоб поповнити фонди Національного Заповідника, а також для духовного виховання молоді”.

Мистецький іконописний пленер триватиме до кінця тижня.
Як повідомляла “обласТь”, КРАЄЗНАВЦІ РОЗКРИЛИ СЕКРЕТ СТАРОВИННОЇ СТРАВИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ