Мільйони сімей великодньої суботи збирають кошик з продуктами, який освячують у церкві. Люди намагаються покласти у корзину якомога більше харчів, серед смаколиків, що освячують на Великдень можуть бути навіть фрукти, шоколад та інше.
У давні часи було заведено святити тільки здобний хліб (паску), яйця, м’ясо, сир і молоко. Це ті продукти, які були доступні як для багатих, так і для бідних верств населення. Від цієї їжі відмовлялися християни під час Великого посту. До слова, набір продуктів, які освячують на Великдень, є незмінним вже багато століть.
Що можна, а чого не варто класти у великодній кошик, пояснює керівник пресслужби Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ отець Олег Харишин.
“Треба класти страви, які несуть великодній символізм. Впершу чергу — сама паска, як хліб, вона символізує воскресіння Христа. Ми її освячуємо дякуючи Богові за те, що він дарує нам і всьому світові велике торжество воскресіння, надію на вічне життя і перемогу над смертю, яку він здійснив”, — каже священник.
Паска
Паска – це обрядовий здобний великодній хліб, символ Воскресіння та Небесного царства, свободи, радості та перемоги.
Напередодні своєї страти, Ісус переломив і роздав хліб своїм учням. Тому паска – це ще й символ небесного царства і воскресіння для всіх, хто увірував в Христа.
Обрядовий хліб печуть у Чистий четвер або Страсну суботу. У Страсну п’ятницю не можна пекти та займатися ніякою роботою, оскільки цей день вважається скорботним для християн.
М’ясні страви
“Великодній агнець або м’ясні страви нагадують нам про жертовне ягня, яке заколов батько після повернення додому блудного сина та про Христа, який пожертвував собою заради спасіння людства. Тому ми споживаємо агнця на знак того, що ми приймаємо Христа як спасителя, який є Богом для всіх нас”,— розповів отець.
Шинку, сало, ковбасу – те, що можна класти до великоднього кошика. А от кров’яні страви, такі як кров’янка – під забороною. Адже у Писанні сказано не вживати продукти з крові, а тим більше заборонено – нести їх для освячення.
Яйця
Яйце – один із атрибутів світлого свята Великодня. Воно символізує зародження нового життя та відродження.
В українській традиції писанка – символ життя християнина. Вона гарна та прекрасна з зовні, але ця краса повинна бути зруйнована. Адже, яким би не було земне життя зовні, справжній скарб знаходиться в середині.
Обов’язково покладіть до кошика червоні крашанки. Вони відповідають за відродження Христа до нового життя.
Молочні продукти
Вони символізують любов та турботу Господа про наше життя, адже саме молоко – перша їжа, яку пробує дитина, а разом з молоком вона отримує турботу неньки.
До кошика кладуть сирну паску, запечений сир або масло. Рідше звичайний сир чи молоко.
Хрін
Ця приправа нагадує нам про міцне коріння, яке дає людині віра у Воскресіння Господнє. Хрін також трактується як міцність людського духу після прийняття таїни Сповіді та гірку долю у рабстві та гріху.
Свічка
Свічка – це світло Христове, яке осяює і освячує кожну людину. Символ світла ми запалюємо під час освячення.
Чого не можна освячувати на Великдень
Сіль
З давнини сіль була символом заможності, оскільки дозволити собі цю приправу могли лише багаті люди.
Те що сіль опинилася чи не у кожному великодньому кошику – скоріше народна традиція, аніж церковний звичай. Священники наголошують: не варто освячувати сіль і перець, оскільки ці продукти не були під забороною під час посту.
Але суворої заборони щодо солі у великодньому кошику немає. Люди вірять, що освячена сіль має цілющі властивості і буде оберігати протягом всього року.
Спиртні напої
“Я зустрічав людей, які клали у кошик пляшку горілки чи інший алкогольний напій. Але у жодному разі цього робити не можна. Цей продукт не освячується. У молитві, що читає священник є молитва на паску, сир, молоко і яйця, а також – на м’ясне. А молитви на алкоголь немає”,— повідомив отець Олег Харишин.
Овочі та фрукти
Їх дозволяється їсти у піст, тому освячувати їх на Великдень не потрібно. Для них є друге свято — Преображення Господнє, ще його називають Яблучний Спас (19 серпня).
Ніж
Багато людей вважають, що освячені продукти потрібно різати освяченим ножем. Також вірять, що освячений ніж може вберегти від хвороби. Отець Олег Харишин вважає такий ритуал вигадкою та забобоном. В такому випадку людині не йде отримувати благословення, а заробляти гріх.
Не варто класти у кошик і інші гострі чи ріжучі предмети.
Прикраси
Срібні чи золоті прикраси, такі як хрестики, медальйони, ікони, також не можна класти до великоднього кошика. Аби освятити ці речі, прийдіть до священика у інший день, коли відбуватиметься служба і він благословить релігійні прикраси окремою молитвою.
Якою має бути великодня корзина
Великодній кошик можна прикрасити квітами, стрічками і сувенірами з пасхальною тематикою: курчатами, ягнятами, писанками. Зробити великодню корзинку можна більш святковою, прикрасивши її рушничком та вічнозеленими рослинами (ялина, сосна, мирт). Зелені гілочки – це знак вічного і безсмертного життя.
Ще один момент, на якому наголосив отець, – споживати страви можна тільки після Пасхальної літургії.
Мітки: Великдень