Start up бізнес школа Тернопіль Замовлення реклами тернопільська область

В Теребовлі, що на Тернопільщині, більшість православних вірян зустрічали Великдень вдома

В умовах значного  поширення коронавірусу на Тернопільщині до традиційного почуття Великодньої радості в кожного віруючого напевно додалося ще й почуття особливої відповідальності, саме тому більшість українців і не лише православних, як і в усьому світі, вірян  святкували Великдень вдома, у колі найрідніших людей.

Ще на передодні Великодня отець Володимир, настоятель ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира Володимир Якубишин – обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей звертався до парафіян:

«Щоб не наражати себе і своїх рідних на небезпеку, ми закликали святкувати Великдень вдома. Проте заборони входу до церкви не існує і ми не можемо повністю заборонити святити пасхальні кошики. Тому перше їх освячення буде 18 квітня о 15.00 на церковному просторому нашому подвір’ї згідно всіх застережливих норм карантину, а вже 19 квітня з 5.30 ранку я молитимуся в храмі, а ви в цей час дивіться службу по онлайн трансляції вдома. В кінці служби молитимусь на благословення Пасхального кошика із вашими Святковими стравами, от тоді й ви зі мною моліться. У такий спосіб наша молитва лунатиме одночасно, хоч і на відстані. Кожен вдома напевно має свячену воду та свічечку. Після спільної молитви ви зможете взяти свячену воду і окропити свій пасхальний кошик. Духовний світ немає ні меж, ні кордонів. Закликаємо вас духовно молитися в єднанні та любові – так, як Господь навчає: «…де 2-3 в Ім’я Моє зберуться, Я посеред вас…» Пам’ятаймо, шановні браття й сестри: кожна ваша домівка – то є домашня церква. Усім бажаю світлого Христового Воскресіння та міцного здоров’я!»

Слід зазначити, що багато православних вірних не мали можливості переглядати Святкову літургію на відстані, тому вони знаходили інші способи освятити Святкові страви, послані Господом. Наприклад, стіл застеляли святковою скатертиною, ставили на нього Пасхальний кошик, а на підвищенні – ікону Спасителя, поряд запалювали свічку і читали молитву «Отче наш». По тому окроплювали страви свяченою водою, взявши за імпровізоване кропило раніше освячене в церкві зілля, або й просто змоченими пальцями навхрест тричі. До того, священиками всіх церков міста було наперед посвячені паски в ряді магазинів та кафе. Так, отець Володимир святив паски в кафе «П’єц».

На освячення пасхальних кошиків в суботу та в неділю на Святкову літургію прийшло мало людей, їм освячували паски на подвір’ї церкви. За групами людей по 3-5 чоловік слідкували представники районної поліції й за потреби корегували обстановку.

Крім того, отець Володимир додав ще й таке: «У ці дні в наших вірних виникає багато запитань стосовно розп’яття та воскресіння Ісуса Христа. На декілька з них я вам відповім. Наприклад, на такі: Чому Христос був розіп’ятий саме на горі Голгофа, а не де інде? Що означає череп з кістками у підніжжі Хреста із розіп’ятим Ісусом?

Євангеліє від Марка говорить: «І, прибувши на місце, що зветься Голгофа, цебто сказати Череповище, дали Йому пити вина, із гіркотою змішаного, та, покуштувавши, Він пити не схотів. А розп’явши Його, вони поділили одежу Його, кинувши жереба. І, посідавши, стерегли Його там. І напис провини Його помістили над Його головою: Це Ісус Назарянин, Цар Юдейський. Тоді розп’ято з Ним двох розбійників: одного праворуч, а одного ліворуч (Мт. 27:33-38)». Чому Череповище? А тому, що з аравійського назва гори так і перекладається – череп. Місце вибране не випадково, адже на даному пагорбі в межах Єрусалиму був похований перший чоловік, Адам. Отож, за переданням, коли кров і вода Нового Адама — Ісуса обмили останки старозавітного Адама(Прим. авт.. – остання крапля крові Ісуса впала на череп), таким чудесним способом знищено було первородний гріх. Христос духом зійшов до пекла, щоб визволити людину з оков гріха. Ісус віддав добровільно своє життя, щоб його ціною раз і назавжди відкупити людину від вічного вогню, і переміг смерть. Також кажуть, що на місці, де встановлено хрест, і досі зберігається довга тріщина углиб землі. Саме звідси витоки традиційного зображення черепа під Розп’яттям».

Посилання на пряму трансляцію(в запису) Святкової літургії з храму 19.04.2020р. на Фейсбуці:   https://www.facebook.com/100044389641121/videos/160673525422301/

Віктор АвЕркієв


Мітки: ,

Джерело | обласТь

Тернопіль Теребовля Бучач Заліщики Борщів Чо р тків Г у сятин Підв о ло- чиськ Ланівці Збараж Шумськ К ременець К озова Бережани Підгайці Зборів Монасти- риська