У селі Ридодуби Чортківського району розцвів шафран. На власному городі культуру вирощують родина Ясенчуків.
“Приморозки для шафрану не страшні, – розповідає Віталій Ясенчук. – Це його природнє середовище. Цьогоріч шафран у нас почав цвісти шостого жовтня. Щороку буває по-різному. Сезон цвітіння шафрану починається скоріше, коли осінь холодна. Якщо осінь тепла, шафран зазцвітає пізніше”.
Віталій Ясенчук перебуває у Франції на лікуванні. Шафраном займаються дружина і діти. Про захоплення цією культурою Віталій розповів дещо раніше.
«З мене сміялися, коли на моєму городі зацвів шафран», – Віталій Ясенчук
Раніше на городі, де тепер росте шафран, садили картоплю і сіяли зернові культури.
– В Україні шафран вирощують тільки недавно, – розповідає Віталій. – Ми дізналися про це випадково завдяки інтернету. Це нове для нас. Поїхали з братом у Херсон до хлопців, які першими завезли шафран до України. Нам показали поля, розповіли, як вирощувати. Уже через рік ми замовили у них цибулини цієї рослини.
Шафран довго зберігається. Навіть якщо я не реалізую тепер, то мої правнуки продадуть спецію за актуальною ціною. Його можна зберігати 100 років. Він з часом набирає ще кращої якості і аромату.
Мітки: новини, розцвів шафран, тернопіль